suroviny:
1 vykuchaná a očištěná štika o váze 1,2 až 1,5 kg, 125 g prorostlé slaniny, sůl, mletý bílý pepř, šťáva z 1/2 až 1 citronu, 150 g másla, 2 snítky kopru, 1/4 l suchého bílého vína, 200 ml rybího bujonu (hotový výrobek), 20 g mouky, 40-50 g rozinek bez zrnek, 30 g mandlí nakrájených na plátky, 150 g kysané krémovité smetany, špetka cukru
příprava:
Slaninu nakrájíme na tenké proužky a na pár minut dáme vychladit. Mezitím štiku zevnitř i zvenku omyjeme studenou vodou, osušíme, osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou.
Potom štiku prošpikujeme slaninou a vložíme do pekáče. V rendlíku rozpustíme 125 g másla a necháme ho mírně zhnědnout. Štiku dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů celsia, přelijeme máslem a necháme pět minut péct.
Mezitím omyjeme a osušíme kopr a přidáme ho do pekáče. Štiku podlijeme vínem a asi jednou třetinou rybího bujonu a pečeme 25 až 35 minut. Po deseti minutách snížíme teplotu na 180 stupňů celsia.
Štiku vytáhneme z trouby a necháme ji na teple. Šťávu přecedíme přes sítko. Rozpustíme zbývající máslo a necháme na něm zpěnit mouku, až zezlátne. Přilijeme zbývající bujon a proceděnou štávu z pečení a 5 až 7 minut necháme na mírném ohni povařit. Rozinky propláchneme horkou vodou, necháme okapat a spolu s nakrájenými mandlemi přidáme do omáčky. Přimícháme smetanu anecháme přejít varem. Omáčku dochutíme.
Dobrou chuť…