suroviny:
750 g štiky, petrželka. Na nálev: 1 l vody, 100 g kořenové zeleniny, 50 g cibule, 3 kuličky pepře, 1 bobkový list, sůl, trochu citrónové kůry, 1 lžíce octa. Na omáčku: 1 dl kyselé smetany, 30 g másla, 20 g mouky, sůl, špetka cukru, 60 g křenu, 2 žloutky, 4 oloupané sladké mandle
příprava:
Z nakrájené kořenové zeleniny, cibule, soli, celého koření a vody připravíme nálev.
V nálevu uvaříme porce štiky. Ryby vyjmeme na nahřátý talíř a ozdobíme petrželkou. Okolo dáme uvařené omašťěné brambory a zvlášť podáváme omáčku.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, rozšleháme ji s trochou rybího vývaru a povaříme. Zředěnou jíšku přidáme do prohřáté kyselé smetany. Omáčku podle chuti osolíme, přisladíme, přidáme jemně ustrouhaný křen, ustrouhané sladké mandle a nakonec vyšleháme a prohřejeme žloutky.