suroviny:
750 g kapra, 100 g másla, 250 g celeru, sůl, 5 g cukru, 1/8 l bílého vína, 40 g hladké mouky, 1/8 l sladké smetany, 1 žloutek, trochu octa nebo citrónové šťávy
příprava:
Vodu s cukrem, solí a trochou octa povaříme a přidáme oloupaný, na tlustší nudle nakrájený celer.
Měkký celer vyndáme, vývar procedíme, znovu uvedeme do varu a asi 15 minut v něm vaříme porce kapra.
Rybu vyjmeme na nahřátou mísu a posypeme vařeným celerem.
Z másla a mouky připravíme jíšku. Rozředíme ji vývarem z ryb a celeru a dobře povaříme na hustou hladkou omáčku, kterou procedíme. Přidáme víno a nakonec ve smetaně rozšlehaný žloutek.
Omáčku už jen prohřejeme a nalijeme na kapra.