suroviny:
4 řezy ze štiky po 200 až 250 g, 1 citron, 600 g malých žampinů, 1 malý svazek petržele, 1 svazek kopru, 1 salátová okurka, 250 g rajčat, mletá sladká paprika, mletý bílý pepř, cukr, sůl, 1 bílek, 12 polévkových lžic sladké smetany, mouka, 40 g tuku na smažení, 30 g másla
příprava:
Vykuchanou rybu důkladně zbavíme šupin, opláchneme a nakrájíme na řezy silné asi 2,5 cm. Řezy osušíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme 10 minut odležet, potom je osolíme a necháme ještě dalších 10 minut stát. Mezitím si očistíme zeleninu a připravíme salát. Potom řezy otřeme papírovou utěrkou, mírně popepříme a obalíme v mouce. Na pánvi rozehřejeme tuk. Řezy vložíme do rozpáleného tuku a už na mírnějším ohni je odkryté smažíme, po každé straně 6 až 7 minut. Během smažení je mírně poprášíme mletou paprikou.
Houbový krém:
200 g žampionu (převážně nožky) povaříme v trošce vody. Necháme je okapat a potom je spolu s bílkem, polovinou petržele, smetanou, špetkou soli, špetkou bílého pepře a čajovou lžičkou cukru jemně rozemeleme v kuchyňském robotu. Usmažené řezy vyjmeme z pánve a necháme na teple. K tuku po smažení přidáme na pánev máslo a osmahneme na něm zbytek hub. Jako přílohu podáváme brambory a křupavý, sladkokyselý zeleninový salát.