na 1 kg rybího masa: 2 lžičky soli, 1 lžička pepře, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 2 vejce, 1 lžička majoránky, špetka kari koření, kmín, 100 g strouhanky, na obalování 2 vejce, 100 g hladké mouky, 150 g strouhanky
Karbanátky můžeme připravovat z různých druhů ryb. Ušlechtilé ryby (kapr, štika, lín, candát, sumec, cejn velký) můžeme po vykuchání, očištění a vykostění uvařit ve slané vodě (na 1 litr asi 1 polévková lžíce soli).
Naporcované ryby ukládáme do vařící vody, uvedeme znovu do varu, pak je odstavíme, přikryjeme pokličkou a necháme 10 – 15 minut dojít. Maso vyjmeme z nádoby necháme trochu vychladnout, ale jen tak, abychom z něj mohli vyjmout kosti, které ještě ve vykostěných porcích zůstaly. Kdybychom porce nechali úplně vychladnout, hůře bychom kosti odstraňovali.
Nemáme-li ryby ušlechtilé, můžeme použít ryby méně hodnotné, “plevelné” (např. tloušť, cejnek malý, podoustev, proudník, plotice). Tyto ryby však pro jejich malou hmotnost a méně kvalitní maso nelze vykostit ani vařit, protože by se rozvařily. Proto je raději upečeme. Několika svislými řezy asi 0,5 cm silnými, nařízneme celou rybu od páteře k břichu, samozřejmě oškrábanou, vykuchanou, bez hlavy, a tím zajistíme její lepší propečení a zároveň se ryba nebude na pánvi kroutit a zvedat. Rybu před pečením osušíme a obalíme v hladké mouce, aby se při pečení nepřichytila k pánvi a zůstala celá. Také při tomto způsobu nenecháme rybu úplně vychladnout a za tepla ji zbavujeme jak celé páteře, tak i jemných kostiček.
Obrané maso z ryb dáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme jemně nakrájenou cibuli, česnek, kmín, trochu majoránky, kari koření, 2 vejce, trochu strouhanky. Můžeme přidat i na malé kostičky nakrájený špek. Z této směsi utvoříme karbanátky, které obalíme v hladké mouce, v ušlehaném vejci a strouhance. Na rozpáleném oleji karbanátky zvolna smažíme do zlatova.
na 1 kg karbanátků: 1 l vody, 0,2 l 8% octa, 1 lžíce soli, 4 cibule, malá sklenice sterilované papriky, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře, 2 bobkové listy, 1 hřebíček, 1 mrkev, 1 petržel, 1/2 celeru
Rybí karbanátky upečené do zlatova necháme vychladnout. Připravíme si nálev a vaříme 5 minut. Nálev necháme vychladnout, karbanátky skládáme do vhodné nádoby nebo sklenic. Střídáme vrstvu karbanátků s vrstvou zeleniny. Poté zalijeme nálevem a zavážeme (můžeme použít pergamenový papír nebo polyethylen). Uložíme do chladničky a za 3 – 5 dnů se karbanátky proleží.
Jsou velice pikantní.