suroviny:

na 1 kg rybího masa: 2 lžičky soli, 1 lžička pepře, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 2 vejce, 1 lžička majoránky, špetka kari koření, kmín, 100 g strouhanky, na obalování 2 vejce, 100 g hladké mouky, 150 g strouhanky

příprava:

Karbanátky můžeme připravovat z různých druhů ryb. Ušlechtilé ryby (kapr, štika, lín, candát, sumec, cejn velký) můžeme po vykuchání, očištění a vykostění uvařit ve slané vodě (na 1 litr asi 1 polévková lžíce soli).

Naporcované ryby ukládáme do vařící vody, uvedeme znovu do varu, pak je odstavíme, přikryjeme pokličkou a necháme 10 – 15 minut dojít. Maso vyjmeme z nádoby necháme trochu vychladnout, ale jen tak, abychom z něj mohli vyjmout kosti, které ještě ve vykostěných porcích zůstaly. Kdybychom porce nechali úplně vychladnout, hůře bychom kosti odstraňovali.

Nemáme-li ryby ušlechtilé, můžeme použít ryby méně hodnotné, “plevelné” (např. tloušť, cejnek malý, podoustev, proudník, plotice). Tyto ryby však pro jejich malou hmotnost a méně kvalitní maso nelze vykostit ani vařit, protože by se rozvařily. Proto je raději upečeme. Několika svislými řezy asi 0,5 cm silnými, nařízneme celou rybu od páteře k břichu, samozřejmě oškrábanou, vykuchanou, bez hlavy, a tím zajistíme její lepší propečení a zároveň se ryba nebude na pánvi kroutit a zvedat. Rybu před pečením osušíme a obalíme v hladké mouce, aby se při pečení nepřichytila k pánvi a zůstala celá. Také při tomto způsobu nenecháme rybu úplně vychladnout a za tepla ji zbavujeme jak celé páteře, tak i jemných kostiček.

Obrané maso z ryb dáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme jemně nakrájenou cibuli, česnek, kmín, trochu majoránky, kari koření, 2 vejce, trochu strouhanky. Můžeme přidat i na malé kostičky nakrájený špek. Z této směsi utvoříme karbanátky, které obalíme v hladké mouce, v ušlehaném vejci a strouhance. Na rozpáleném oleji karbanátky zvolna smažíme do zlatova.

Rybí karbanátky v kyselém nálevu

suroviny:

na 1 kg karbanátků: 1 l vody, 0,2 l 8% octa, 1 lžíce soli, 4 cibule, malá sklenice sterilované papriky, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře, 2 bobkové listy, 1 hřebíček, 1 mrkev, 1 petržel, 1/2 celeru

příprava:

Rybí karbanátky upečené do zlatova necháme vychladnout. Připravíme si nálev a vaříme 5 minut. Nálev necháme vychladnout, karbanátky skládáme do vhodné nádoby nebo sklenic. Střídáme vrstvu karbanátků s vrstvou zeleniny. Poté zalijeme nálevem a zavážeme (můžeme použít pergamenový papír nebo polyethylen). Uložíme do chladničky a za 3 – 5 dnů se karbanátky proleží.

Jsou velice pikantní.

 

Na Zoufalí rybáři najdete velké množství rybářského vybavení za bezvadné ceny. Kupte si rybářské potřeby, pruty, navijáky, nástrahy od znamých výrobců rybářských potřeb. Naše heslo zní – s námi chytnete vše. Pořiďte si kvalitní rybářské potřeby a načerpejte inspiraci v našem rybářském magazínu. Zoufalí rybáři nakonec nebudete.
Vybírejte z nabídky
10448
produktů
160
ověřených dodavatelů
Top akce a slevy na vybrané zboží
© Copyright 2018 - 2021 - 
Zoufalí rybáři