suroviny na 4 porce:
2 lžíce olivového oleje, 1 malá cibule nasekaná na drobno, 100 g bulguru, 700 ml rybího nebo zeleninového vývaru, 1 lžíce nasekané čerstvé máty, 1 lžíce oregana, 4 vykuchaní pstruzi, 60 g rozpuštěného másla, 50 g nakrájených mandlí, citrón, snítka čerstvé petrželky
příprava:
V hrnci rozehřejeme olej a podusíme na něm cibuli do měkka. Přidáme bulgur, vývar, mátu a oregano. Přivedeme k varu, pak teplotu snížíme a pod pokličkou zvolna dusíme 10 – 15 minut, až bulgur změkně. Vše nalijeme na cedník a necháme dobře okapat a vychladnout.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Každého pstruha naplníme čtvrtinou nádivky a naskládáme je do vymazaného pekáče.
Mandle smícháme s máslem a pstruhy jimi posypeme.
V troubě pečeme 15 – 20 minut, až se dá maso vidličkou snadno rozebrat. Ozdobíme a podáváme se salátem a chřupavým bílým chlebem.
Nádivka z bulguru (lze nahradit rýží), je lehká, provoněná mátou a oreganem, a svojí lehce ořechovou chutí skvěle doplňuje šťavnaté maso pstruha. Stejně dobře jde dohromady i s makrelou nebo mořským sivenem.