Partikly využijeme při klasické kaprařině, lovu na plavanou i při feederu. Zde je pár řádků o jejich přípravě i využití. Jedná se spíše o praktické rady, které se mohou hodit zejména začátečníkům.
Tato semínka můžeme koupit za cenu asi 15-40Kč za kilogram. Sehnat se dají v rybářských prodejnách, v hospodářských potřebách i v akvaristice. Kapři mají konopná semínka v oblibě. V syrovém stavu jsou velmi tvrdá a voní jen slabě. Po uvaření mají krásnou, jakoby ořechovou vůni. Dají se pražit a mlít do návnady. Tím se zvýší jejich vůně.
Nejrozšířenější jsou tyto dva způsoby přípravy:
1) Semínka dáme na 24 hodin namočit, potom je ve vodě, kde byla namočená vaříme 5-15 minut, dokud se v nich neobjeví malé prasklinky, ze kterých vyčnívají bílé klíčky. Můžeme přidat lžíci cukru pro větší lesk. Nejlepší je přidat tyto semínka do krmné směsi.
2) Semínka nasypeme do kvalitní termosky a následně zalijeme vařící vodou. Termosku uzavřeme a necháme zavřenou asi 12-24 hodin. Po otevření by měly být u všech semínek vylezlé klíčky. Voda z termosky se hodí ke zvlhčení návnady, protože má velmi příjemnou a pro ryby přitažlivou vůni. Takto připravená semínka se hodí pro vnadění.
Její příprava je nejzdlouhavější ze všech partiklů. Můžeme si ji po dozrání nasbírat na polích, nebo koupit v hospodářských potřebách asi za 4-8 Kč za kilo. Když ji nasbíráme na poli, tak otrháme zelené listy a celé klasy necháme vyschnout. Potom z nich vydrolíme jednotlivá zrna, která jsou již připravená k vaření. Hodí se i pro dlouhodobější vnadění.
Dáme ji na 24-72 hodin namáčet. Musíme mít na paměti že zrna po namočení nabobtnají a o hodně zvětší svůj objem. Následně kukuřici vaříme na mírném ohni, dokud nezměkne. Ta je pak připravena pro rybolov. Jako nejlepší se mi jeví kukuřice v plechovkách, která je sladká, sterilizovaná a je rovnou připravena k lovu. Zde odpadají problémy s přípravou. Prodává se v plechovkách po 400ml asi za 9 Kč. Dříve jsem kupoval kuřici Bonduelle, která je dražší(asi 23 Kč), ale účinnost má však stejnou jako její levnější varianty.
Koupit se dá v rybářských i hospodářských potřebách. Cena se pohybuje od 10-40 Kč za kilo. Před vařením má černou barvu a nevýrazně voní. Pro velký obsah tuku ji mají rádi kapři.
Řepku dáme na pár hodin namočit, potom ji přibližně 10-20 minut vaříme. Při vaření změní barvu do červena. Já osobně ji připravuji tak, že ji nechám namočenou 72 hodin a poté jen zaliji vroucí vodou. Když voda začne chladnout, sliji ji a řepka je připravená pro lov. Když ji chcete zamrazit, v žádném případě ji do mrazáku nedávejte bez vody. Semínka by vyschla a po rozmrazení by plavala. Raději ji nasypte do PET lahve, zalijte vodou a dejte zmrazit.
Prodává se v rybářských i hospodářských potřebách za cenu asi 10-30 Kč za kilogram. Je dobré ho jen pomlít a následně přidat do návnady, kde se skvěle uplatní jeho olejnaté aroma.
Nemusí se vařit,stačí ho pouze na 3-5 hodin namočit ve vodě. Semínka pustí lepek a potom se přidávají do návnady, kterou dobře zpevní.
Koupit se dá v hospodářských potřebách za asi 10Kč/kg. Mají ho v oblibě především kaprovité ryby.
Necháme ho namočit asi tak na 12 hodin. Potom ho vaříme do té doby, než se dá kulička lehce rozmáčknout prsty. Při vaření hrachem nemícháme.
Je to velmi dostupný a levný partikl. Silně bobtná, takže když s ní chceme krmit, musí být pořádně uvařená. Jinak ji ryby sežerou neuvařenou a nabobtná jim v žaludku, což může vést až k jejich smrti!!
Necháme ji máčet 24 hodin a potom asi hodinu povaříme.
Velmi levný partikl, kg vyjde asi na 10 Kč a po uvaření je z toho asi 4-5 litrů krmiva. Vhodná je velikost č.10. Po uvaření se dají dobře dochucovat i barvit.
Do hrnce dáme kroupy a vodu v poměru 1:5 (hodně bobtnají). Vaříme je tak dlouho, až jdou rozmáznout mezi prsty. Při vaření je musíme míchat, protože se dost připalují. Po vaření vodu slijeme a kroupy zalijeme studenou vodou, aby se nám neslepily.