suroviny:
2 kg vykuchaného kapra, kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer), 100 g cibule, 150 g másla, 60 g cukru, 100 g citronu, 50 g octa, 30 g mouky, 30 g strouhaného perníku, 50 g švestkových povidel, 30 g rozinek, 30 g mandlí, 50 g sušených švestek, nové koření, pepř celý, bobkový list, sůl, 0,2 l červeného vína
příprava:
Kapra očistíme, vykucháme, opláchneme a rozdělíme na dvě půlky, poté naporcujeme. Porce kapra vložíme do osolené vařící vody. Zvolna vaříme 12 – 14 minut a potom vyjmeme z vody.
Očištěnou a opláchnutou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky. Osmažíme společně s částí cukru na polovině másla dohněda. Do zeleninového základu přidáme opláchnutý citron nakrájený na plátky, přilijeme ocet a procezený vývar z ryb. Vše zahustíme zásmažkou připravenou z druhé části másla a hladké mouky. Rozšleháme a přidáme strouhaný perník, nové koření, pepř a bobkový list a povidla. Za častého míchání vaříme minimálně hodinu.
Provařenou omáčku dosolíme, ochutíme červeným vínem a cukrem. Omáčku procedíme hustým sítem. Jako “perličku” přidáme opláchnuté a spařené rozinky, spařené a oloupané mandle (stačí na chvíli vložit do vařící vody nechat okapat a vychladnout, poté je lze snadno oloupat). Přidáme na nudličky nakrájené a uvařené sušené švestky.
Kapra přelitého omáčkou podáváme s houskovým knedlíkem.