Suroviny:
750 g candáta, sůl, petrželka nebo kmín. Na majonézu: 2 žloutky, 200 g oleje, sůl, cukr, 1/2 citrónu, 5 stroužků česneku
Příprava:
Candáta očistíme, vykucháme a nakrájíme na porce. Osolíme, podlijeme vodou, do níž přidáme snítku petrželky nebo trochu kmínu. Candáta podusíme asi 10 minut.
Když je měkká, opatrně ji vyjmeme na nahřátý talíř.
Žloutky na majonézu posolíme, metlou rozšleháme, přikapáváme olej a třeme až vznikne hustá majonéza. Podle chuti přidáme špetku cukru, zakapeme citrónem a přidáme jemně usekaný česnek.
Je-li majonéza příliš hustá, rozředíme ji lžičkou vlažného vývaru z ryby.
Touto omáčkou candáta přelijeme a podáváme s brambory.