30Říj

Rybí tlačenka

Rybí tlačenka
Hodnocení

suroviny:

1 kapr (štika, candát, okoun apod.), 2 cibule, 1/2 lžičky mletého pepře, špetka kari koření, stroužek česneku, špetka majoránky, 100 – 150 g vepřových kůží bez tuku, sůl

příprava:

Kapra (nebo jiné ušlechtilé ryby) oškrábeme, vykucháme a vykostíme. Vyjmeme tedy i páteř včetně žeber. Maso nakrájíme na kostky o velikosti asi 3×3 cm. Maso vložíme do mírně osolené vroucí vody, znovu ji přivedeme do varu a necháme asi 3 minuty vařit. Potom asi na 10 minut odstavíme. Vařené maso vyjmeme a necháme vychladnout.

Vepřové kůže zbavíme chlupů, řádně očistíme, vypereme a vaříme nejprve také asi 10 minut. Poté vodu vylejeme a kůže vaříme v nové čisté vodě do poloměkka, asi 1 hodinu. Kůže vyjmeme a na masovém strojku jemně umeleme. Vývar si ponecháme, použijeme jej později.

Rybí maso položíme do mísy, přidámě jemně nakrájenou cibuli, rozemleté kůže, koření a část vývaru z kůží. Vývaru nesmí být mnoho, jen tolik, aby po zamíchání byla hmota kompaktní. Směs nalijeme do střev používaných k výrobě tlačenky a vaříme 40 minut.

Po uvaření tlačenku položíme na prkénko a propícháme, abychom ji zbavili vzduchu, který se do ní dostal při naplňování střev. Necháme trochu zchladnout, zatížíme prkénkem a necháme vychladnout.

Tlačenka je libová, dietní a velmi chutná.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *