30Říj

Rybí salát

Rybí salát
Hodnocení

suroviny:

1 kg rybího masa, nejlépe z ušlechtilé ryby s jadrným masem – kapr, candát, lín, úhoř

nálev na vaření:

3 díly vody, 1 díl 8% octa, sůl

marináda:

1 l vody, 0,2 l 8% octa, 2 mrkve, 1 petržel, 1/2 většího celeru, sklenice sterilované papriky, 3 cibule nakrájené na kolečka, 5 kuliček nového koření, 15 kuliček celého pepře, 1 hřebíček, 2 bobkové listy

příprava:

Rybu vykostíme a nakrájíme na kostky 30×30 mm. Kostky masa nasypeme do vroucího slaného nálevu. Nálev uvedeme znovu do varu a vaříme 2 až 3 minuty. Pak jej odstavíme, přikryjeme pokličkou a necháme asi 15 minut  “dojít”. Poté kostky vyjmeme a necháme na tácu vychladnout. Při delším varu by se maso rozvařilo.

příprava marinády:

Jemně nastrouhanou zeleninu i ostatní přísady vaříme asi 5 minut, pak necháme vychladnout. Do připravené litrové zavařovací sklenice skládáme střídavě vrstvu kostiček rybího masa a vrstvu zeleniny z marinády. Plnou sklenici zalijeme marinádou, uložíme do chladu (nejlépe do chladničky) a necháme 3 až 4 dny odležet. Chceme-li takto marinované rybí maso vylepšit, zbavíme je láku, vyndáme kostky ryb se zeleninou do mísy, přidáme 2 majolky, 0,5 dcl bílého vína, dochutíme solí a pepřem. Takto můžeme marinovat celé porce z kapra, štiky i jiných ušlechtilých ryb, ovšem doba vaření se podstatně prodlouží.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *