suroviny:

úhoř, šťáva z 1 citrónu, 3 stroužky česneku, 1 lžíce oleje, 1 lžíce sekané petrželky, 1 lžíce vegety, sůl, 1/4 másla

příprava:

Smícháme citrónovou šťávu, utřený česnek, olej a petrželku. Úhoře potřeme vně i zevnitř.

Úhoře zabalíme do alobalu a necháme minimálně 2 hodiny uležet v lednici.

Poté dáme péct do trouby na 250 stupňů Celsia asi 10 minut. Potom opatrně natrhneme alobal, přidáme máslo a dalších 10 minut dopékáme.

Je možno použít i jinou ušlechtilou rybu.

5 porcí

suroviny:

1 úhoř, 200 g žampiónů, 4 dcl rybího nebo hovězího vývaru, 50 g tuku, 5 lžic hladké mouky, muškátový květ, bílý pepř, 2 žloutky, citrónová šťáva

příprava:

Úhoře očistíme, stáhneme z kůže, vykucháme, vykostíme a pokrájíme na dílky. Prosolíme a necháme asi 30 minut odležet.

Poté jej vložíme do hrnce, přidáme nakrájené žampióny, přelijeme vývarem a vaříme 15 minut.

Z tuku a mouky připravíme jíšku, vyjmeme uvařeného úhoře a jíškou zahustíme omáčku, ochutíme.

Do hotové omáčky přidáme vaječné žloutky a ještě krátce provaříme.

Částí omáčky přelijeme rybu, část můžeme podávat zvlášť.

suroviny: