suroviny:

1 kapr (štika, candát, okoun apod.), 2 cibule, 1/2 lžičky mletého pepře, špetka kari koření, stroužek česneku, špetka majoránky, 100 – 150 g vepřových kůží bez tuku, sůl

příprava:

Kapra (nebo jiné ušlechtilé ryby) oškrábeme, vykucháme a vykostíme. Vyjmeme tedy i páteř včetně žeber. Maso nakrájíme na kostky o velikosti asi 3×3 cm. Maso vložíme do mírně osolené vroucí vody, znovu ji přivedeme do varu a necháme asi 3 minuty vařit. Potom asi na 10 minut odstavíme. Vařené maso vyjmeme a necháme vychladnout.

Vepřové kůže zbavíme chlupů, řádně očistíme, vypereme a vaříme nejprve také asi 10 minut. Poté vodu vylejeme a kůže vaříme v nové čisté vodě do poloměkka, asi 1 hodinu. Kůže vyjmeme a na masovém strojku jemně umeleme. Vývar si ponecháme, použijeme jej později.

Rybí maso položíme do mísy, přidámě jemně nakrájenou cibuli, rozemleté kůže, koření a část vývaru z kůží. Vývaru nesmí být mnoho, jen tolik, aby po zamíchání byla hmota kompaktní. Směs nalijeme do střev používaných k výrobě tlačenky a vaříme 40 minut.

Po uvaření tlačenku položíme na prkénko a propícháme, abychom ji zbavili vzduchu, který se do ní dostal při naplňování střev. Necháme trochu zchladnout, zatížíme prkénkem a necháme vychladnout.

Tlačenka je libová, dietní a velmi chutná.

suroviny:

štika o váze 1 kg, 125 g prorostlé slaniny nakrájené na tenké plátky, 250 g rajčat, 250 g cibule, 1 svazek petrželky, 40 g strouhaného sýra, 8 polévkových lžic kysané smetany, 60 g másla, 3 polévkové lžíce oleje, sůl, pepř, cukr, šťáva z jednoho citronu

příprava:
>Štiku zbavíme šupin, vykucháme, omyjeme a nakrájíme na řezy silné asi 2,5 cm. Zakapeme citronovou šťávou. Po 10 minutách řezy osušíme, osolíme a opepříme. Dno nepříliš hlubokého pekáče vymažeme řezy rybího masa. Přidáme omytá, na plátky nakrájená rajčata, pokrájenou cibuli a tři čtvrtiny nasekané petrželky. Zalijeme kysanou smetanou, osolíme, opepříme a přidáme trošku cukru.

Pekáč zakryjeme alobalem a dáme do předem vyhřáté trouby (na rošt ve střední poloze). Pečeme při teplotě 200 stupňů celsia asi 20 minut. Potom odstraníme alobal, šťávu slijeme do misky, zeleninu vyjmeme z pekáče a udržujeme ji teplou.

Na rybu nasypeme vločky másla a strouhaný sýr a ještě ji 6 až 8 minut nepřikrytou pečeme. Třicet gramů vychlazeného másla nakrájeného na kousky šlehačem zašleháme do zakřáté šťávy. Omáčku dochutíme.

jak chytit štiku

suroviny:

suroviny:

suroviny:

4 porce

suroviny:

suroviny:

suroviny:

suroviny:

suroviny: