30Říj

Rybí polévka (z kapra)

Rybí polévka (z kapra)
Hodnocení

suroviny:

na 2 l polévky: vývar z hlavy kapra, vnitřností, jiker nebo mlíčí, 1/2 celeru, 1 petržel, 1 mrkev, 1 malá cibule, 1/2 kostky masoxu, sůl, pepř, muškátový květ, 6 lžic hladké mouky, 125 g másla.

příprava:

Hlavu z kapra, očištěnou bez žáber a očí, dáme vařit do 1,5 litru vody. Pozvolna vaříme asi 5 minut.

Hlavu vyjmeme a dáme vychladnout. Pak ji vykostíme. Hlavu kapra vaříme samostatně, kdybychom ji vařili s ostatními vnitřnostmi, meli bychom v polévce kosti a museli bychom ji cedit.

Do vývaru s masem z hlavy přidáme ostatní vnitřnosti a vaříme 5 minut. Potom maso a vnitřnosti vyjmeme a nasekáme na malé kousky. Polévkový vývar v hrnci musíme vyčistit – sběračkou sebereme nečistoty a usazeniny na povrchu vývaru i na stěnách hrnce. Maso vrátíme zpět do vývaru, přidáme sůl, pepř, špetku muškátového květu a zvolna vaříme.

Zeleninu nastrouháme na hrubším struhadle a osmažíme na másle do zlatova, pak ji přidáme do vývaru. Ze zbytku másla uděláme jíšku – máslo rozpustíme na pánvi, přidáme hladkou mouku a za neustálého míchání usmažíme jišku pěkně do zlatova. Jíšku vařečkou vmícháme do vývaru a za občasného míchání vaříme 20 minut.

Polévka chutná znamenitě. Nespotřebovanou polévku necháme vychladnout a uložíme v chladu. V teple  může polévka i do druhého dne zkvasit a zkysnout a je nepoživatelná. Příliš hustou polévku zředíme trochou vody a dochutíme.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *